Skip to content

Byen fejrede befrielsen

Ruds Vedby fejrede den store dag med sit traditionelle arrangement den 4. maj.

Klokken 19 bød formanden for lokalrådet, Ingse Rasmussen, velkommen til forsamlingen, cirka 60 personer, i Søparken.

Anført af den lokale sanggruppe Poema sang de fremmødte de velkendte befrielsessange, for eksempel “Lærken letted”, “Danmarks befrielsessang” og “Man binder os på hånd og mund”.

Derefter holdt Ole Glahn, der er radikal lokalpolitiker i Kalundborg Kommune, en tale om befrielsen, hvor han fortalte en række anekdoter og historier fra modstandskampen og besættelsen.

Poul Erik Nielsen fortalte også historier fra besættelsestiden, foreviget i forskellige daværende dagblade.

Senere var det kaffetid, hvorefter man hørte frihedsbudskabet om, at de tyske tropper havde overgivet sig til den britiske feltmarskal Bernard Montgomery. Det blev sendt fra BBC den 4. maj 1945 klokken 20.36. Det øjeblik holdt man øje med i Søparken, hvor John Thomsen startede pladen i rette øjeblik.

Derefter kunne folk i forsamlingen rejse sig og fortælle deres historier fra krigens tid.

Bagefter var der åbent i Ruds-Vedbys Historie på førstesalen i Søparken. hvor det meste af selskabet fyldte lokalerne ud. Flere var førstegangsbesøgende, der tilmed glædede sig til næste gang, Historien åbner dørene for offentligheden.

Der blev blandt andet solgt fem eksemplarer af Ole Hansens og Jan F. Hansens bog “Illegal udrykning”, der handler om besættelsestidens modstandskamp i Slagelse, ikke mindst om den store betydning, Falck fik for modstandskampen i Slagelse. Ole Hansen, som deltog i arrangementet, er næste års taler i Søparken.

Aftenen sluttede ved 22-tiden, hvor folk kunne vendte hjem, mættet af aftenens mange indtryk.

– Det imponerede mig, at der kom så mange mennesker … på en lørdag aften, siger Ingse Rasmussen efter den vellykkede aften.

Back To Top
X