skip to Main Content

75 år siden (1945-2020)

Ruds-Vedbys Historie beder om din hjælp.

Ruds-Vedbys Historie og Lokalrådet plejer hvert år at holde arrangement den 4. maj.

Her hører vi frihedsbudskabet og synger sange fra en svunden tid. Det er vi afskåret fra i år. Så vi beder jer tænde lys i vinduerne og derefter fotografere byens vinduer/huse. Billederne kan I sende til rvshist@gmail.com.

Når vi har tilladelse til at åbne vores lokaler igen, viser vi billederne i arkivet i Søparken. Fotografen, der tager det bedste foto, vinder en flaske god rødvin.

Den 4. maj 1945 underskrev den tyske admiral Hans-Georg von Friedburg kapitulationen for de tyske styrker i Holland, Nordvesttyskland og Danmark. Det historiske øjeblik fandt sted i et telt på Lüneburger Heide under et møde med den britiske feltmarskal Sir Bernard Montgomery, og overgivelsen havde virkning fra den 5. maj. 

Overgivelsen, der kun var til de allierede styrker, betød, at tyskerne ikke ville overgive sig til de danske frihedskæmpere, men kun til allierede soldater.

Nyheden om kapitulationen blev læst op i BBC’s radioudsendelse fra London, og der udbrød straks vild fest i gaderne, selv om besættelsen reelt først sluttede dagen efter.

Back To Top
X